podno grejanje udobno grejanje

 

Malo za malo protiv


     Podno grejanje predstavlja noviji vid rešenje grejanja. Za zazliku od klasičnog sistema grejanja ovde nema vidljivih grejnih tela , radijatora kao ni cevi , tako da nije zanemarljiva ni ušteda u prostoru koji radijatori zauzimaju. Važna razlika od klasike je u tome što se radi o niskotemperaturnom sistemu. Pošto je ovde pod kao grejna površina izuzetno velika, u odnsu na radijator, nije potrebna velika temperatura kako bi se isti prostor zagrejao. Na ovaj način se postiže ušteda u potrošnji energenta koji koristimo za grejanje.

    Za podno grejanje neki kažu da je najprijatnije grejanje jer nemate osećaj hladnih nogu , dok drugi tvrde suprotno upravo zbog nelagodnosti koju izaziva pretopao pod. Postoji neko mišljenje da je podno grejanje nezdravo . To je posedica početka uvođenje podnih grejanja kada su se koristila kombinovana rešenja i kada je temperatura poda prelazila 30 stepeni. Međutim danas je to svedeno na neštetnih 30 stepeni tako da ta temperatura poda nema štetnih zdravstenih efekata i pored toga ne izaziva podizanje prašine što je takođe bila mana podnog grejanja. Pored ovoga stvarna mana , ako je uopšte mana, podnog grejanja je njegova sporost. Potrebno je duže vreme da se prostorija zagreje nego što bi to bio slučaj sa radijatorima. Ukoliko se u prostoriji boravi pa sa tim i greje stalno onda je ovaj nedostatak nevažan.



 

     Drugi vidovi grejanja , pomoću radijatora , grejnih tela , obezbede temperaturu u prostoru , na određenoj visini se postigne željena temperatura ,  ali često ostaje nerešen problem sa hladnim podovima. Osim toga zaista je teško postići ravnomernu zagrejanost u svakom delu sobe . Uglavnom se desi da su uglovi ili delovi prostorije iza nameštaja , koji se teže mogu provetriti, hladniji od središnjih delova. Ovo je sasvim i očekivano jer  se toplota širi sa jednog mesta i od relativno male grejne površine.Ono što je glavna prednost podnog grejanja je velika površina koja greja , pa zbog toga je i moguća manja temperatura vode koja je potrebna. Temperatura radna za podno grejanja je oko 30 stepeni , dok je za klasično grejanje oko 60 stepeni. Danas se mogu naći razni oblici podnog grejanja . U ponudi je podno grejanje na struju , kao i na čvrsta goriva.
   

Kada je pravo vreme za ugradnju ?


     Za dobro i uspešno rešenje grejanja podnim grejanjem,  je potrebno krenuti još pri projektovanju objekta. Pritom se misli na realizaciju svih potrebnih radnji prilikom izgradnje i postavljanja instalacija u podu uključujući izvođenje košuljica ispod poda vodeći računa o potrebnim visinama za sve potrebne slojeve. Podno grejanje se teže i skuplje izvodi u već gotovim završenim stanovima i kućama. Najčešće i nije isplativo izvoditi ga naknadno, kada su podovi već urađeni. Mada se može naći i rešenje podnog grejanja na struju koje je moguće izvesti i na gotovu cementnu košuljicu , ispod podne obloge. Čak i ovo izaziva troškove za podnu oblogu koju možda već imate . Ovo rešenje sa podnim grejanjem na struju je zgodno prilikom eventualne rekonstrukcije i promene podova, podnih obloga.Znači paralelno sa izgradnjom , kao druga opcija klasičnom grejanju radijatorima,  je najoptimalnije vreme za radove u vezi podnog grejanja. Druga opcija eventualno prilikom renoviranja u kome bi se iz nekog razloga menjala i cementna košuljica ispod poda.

Podno grejanje i toplotne pumpe - prava kombinacija


   Ono što podno grejanje definitivno može danas da favorizuje je pojava grejanja pomoću toplotnih pumpi. U tom je podno grejanje došlo do maksimalnog izražaja, upravo zbog male zahtevne temperature koju toplotne pumpe veoma lako postižu , sa vrlo malo utrošene energije.Kombinacija podnog grejanja pomoću toplotnih pumpi zaista predstavlja dobitnu kombinaciju za jeftino ako ne i najjeftinije grejanje. Pritom ono je i izuzetno lako tj . daje punu konfornost a ne zahteva loženje , nabavku i smeštaj ogreva, a samim tim ni plaćanje za ogrev unapred. 

3 коментара:

  1. Podne obloge su najbolja stvar kod izolacije i za toplinu stana

    ОдговориИзбриши
  2. Kada se postavlja podno grejanje, neophodno je izvršiti pravi izbor za podne obloge.Najbolja varijanta su keramičke pločice.

    ОдговориИзбриши
  3. Kojev su prednosti laminata nad parketom? Moram postaviti podne obloge a nisam sigurna što je bolje, svakako laminat je jeftiniji, ali ako se brzo kida, nije mi to u cilju...

    ОдговориИзбриши